Människor ska trivas, känna stolthet och vilja bo kvar i våra stadsdelar. En grund för det är trygghet – och trygghet skapar vi tillsammans. Därför har vi infört Tillsammans bryr vi oss.
Tillsammans bryr vi oss handlar om att visa omtanke om varandra och att våga agera vid oro för att någon far illa. Ursprunget kommer från arbetet som den ideella föreningen Huskurage driver för att förebygga och hindra våld i nära relation – genom att ge grannar verktyg att agera.
är du orolig för en granne?
- Ring på dörren. Fråga hur det är eller be att få låna socker. Ta hjälp av en granne om du vill. Du behöver inte stå kvar efter att du ringt på.
- Ring Polisen. Kontakta alltid polisen vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.
- Vid oro för barn: kontakta Socialtjänsten på telefon 08-706 80 00. Du kan vara anonym.
därför är det viktigt
Varje år dödas i Sverige cirka 20 personer av en person de har eller har haft en relation med, majoriteten är kvinnor. Många barn växer upp med våld, psykisk ohälsa eller missbruk. Mycket sker i hemmet, som borde vara den tryggaste platsen på jorden. Tillsammans bryr vi oss handlar om att visa omtanke och bry sig, så att vi tillsammans skapar trygga bostäder.
från oro till omtanke
Första steget mot att förebygga våld och rädda liv gör vi genom att gemensamt ta ställning mot alla typer av våld. Förvaltaren ska uppmärksamma och öka kunskapen om frågorna så att våra medarbetare och hyresgäster vet hur man kan agera – från oro till omtanke.
i nöd och vardag
Det handlar om att hjälpas åt på olika sätt. I både nödlägen och vardagen i huset. Att kontakta Polisen och ringa 112 i akuta situationer eller att göra en orosanmälan till Socialtjänsten om du tror att någon behöver stöd för att klara vardagen. Du kan börja med att fråga hur någon mår för att kolla läget. Att bry sig om varandra gör skillnad och kan rädda liv.
Förvaltarens personal är utbildade inom Huskurages koncept och vi samarbetar med kommunen, Polisen och föreningslivet på flera olika sätt.
om du vill prata med någon
Socialtjänsten i Sundbyberg erbjuder stöd och hjälp inom en rad olika frågor. Exempelvis om du: har funktionsnedsättning, ekonomiska problem, bekymmer med barnen, relationsproblem i familjen, missbruksproblem eller är utsatt för våld i nära relationer. Du kan få stödsamtal eller rådgivning om du är orolig över en granne eller familjemedlem och undrar vad du ska göra.
Hör av dig till Socialtjänstens växel på telefon 08-706 80 00. Här finns mer info om våld i nära relationer: sundbyberg.se/vinr
Det finns många organisationer som erbjuder stöd och samtal. Här har vi samlat några. Många erbjuder telefonsamtal, chatt eller mejl utifrån vad du föredrar (se hemsidor i länkrutan intill):
Nationella Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 BRIS, Barnens rätt i samhället: 116 111 Kvinnojouren i Sundbyberg: 08-684 228 28 Stjärnjouren (Sundbybergs trans- och tjejjour): 08-628 76 10 Välj att sluta (om du vill förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende): 020-555 666 Brottsofferjouren i Västerort: 116 006 Mansjouren: 08-30 30 20
|