Clemens Söderholm ser till att värme, ventilation, vatten och kyla i våra hus fungerar. Som drifttekniker jobbar han för att du ska må bra inomhus.
Clemens Söderholm har gjort anställningsresan från att börja som entreprenör för Förvaltaren 1997, till att vara inhyrd konsult och sedan anställas 2014. Efter snart 27 års erfarenhet i våra kåkar kan han dem utan och innan.
– Jag har ju varit runt i precis alla hus, nickar Clemens. Jag skulle inte trivas med att bara sitta still, utan gillar variationen av skrivbordsjobb och att få besöka fastigheterna. Det är kul att hitta lösningar till olika problem, och skitkul att även meka själv när det behövs.
På Förvaltaren jobbar tre drifttekniker, och Clemens ansvarar för driften i centrala Sundbyberg och Storskogen.
En vanlig dag
En vanlig arbetsdag börjar med att han ser över alla system som Förvaltaren har uppkopplade vad gäller kyla, värme, vatten och ventilation. Detta kan han göra vid datorn då vi har sensorer i husen samt får in siffror från Norrenergi och andra leverantörer. Genom avancerade program kan han i realtid följa alla värden och siffror in och ut i alla ledningar och hus. Där det behövs justerar han olika värden för att få en behaglig leverans för hyresgästerna.
– Här ser du till exempel ett rött område i fastigheten, säger han och visar på skärmens tredimensionella bild av ett hus i centrala Sumpan. Jag kan zooma in där och se vilken lägenhet det är, och att de har 22,3 grader.
Han snurrar runt samma husmodell igen och förklarar att de gulgröna fälten, som klart dominerar, är de som ligger perfekt till i värme. Han pekar sedan på en blå zon, som visar att den lägenheten i stället är något svalare än genomsnittet.
Samma värme – olika temperatur
Trots att samma värme går in kan den uppmätta värmen inomhus skilja sig åt på grund av en mängd faktorer – allt från var i huset lägenheten ligger och hur många fönster den har, till att någon har många gäster på besök eller inte har några hushållsapparater i gång. Att arbeta med drift i flerbostadshus är en hel vetenskap för att få till det bra för alla.
Under den här tiden på året upplever en del att det är lite kallt hemma. – Det första du ska kontrollera är att termostaterna på elementen verkligen är på, tipsar Clemens. Det är också viktigt att möblera så att det är minst 40 centimeters avstånd till eventuell soffa för att värmestrålningen ska nå ut i rummen.
Smartare energi i täta hus
Han nämner också att det alltid är lite svalare precis vid fönster och ytterväggar på vintern. Det bör vara cirka 20 grader mitt i rummen en meter upp från golvet. – Ibland hör hyresgäster av sig och säger att elementen är kalla. Och det stämmer faktiskt i våra nybyggda och nyrenoverade hus. Moderna hus behöver inte lika varma element för att behålla värmen eftersom de är täta och välisolerade.
Så fort vi renoverar en fastighet ser vi över möjligheten till att energieffektivisera och installera moderna system som kan återvinna värmen.
Teknik som jobbar för människan
Tack vare våra drifttekniker har du faktiskt ofta bättre luft inne än ute, eftersom luften in renas först. Clemens visar runt i en av våra nyrenoverade fastigheter. I fläktcentralen längst upp i huset filtreras och styrs all luft. Undercentralen längst ner är i stället fyllt av rör, kablar och olika system som pumpar runt värme och kyla i hela huset.
– Om undercentralen är husets hjärta, så är fläktrummet husets lungor, säger Clemens. Utan hjärta och lungor mår inte husen bra, och det skulle inte våra hyresgäster göra heller.
|