Att minska sin elförbrukning är bra för både plånboken och miljön. Elpriset blir dessutom lägre ju mindre el vi i Norden använder. Vår energispecialist Linus delar med sig av sina tips, för vad du som hyresgäst kan göra för att att bidra och minska din egen elförbrukning.
Är vi många som sparar in på användandet kommer det att ge en större effekt. – Det är viktigt att tänka många bäckar små här, säger Linus Karlsson. Ju mindre el vi använder desto lägre blir priset.
MINDRE EL BRA FÖR BÅDE PLÅNBOKEN OCH MILJÖN
Att minska sin elförbrukning är bra för både plånboken och miljön. Elpriset blir dessutom lägre ju mindre el vi i Norden använder. Det beror på att elpriset på den nordiska el-börsen sätts utifrån den dyraste produktionen som behövs för att möta aktuellt elbehov.
– Om vi kan sänka elanvändningen behöver producenterna inte använda sina dyraste produktionssätt och då blir priset för all el lägre, förklarar Linus. Det innebär att vi både bör jämna ut elanvändningen över dygnet och minska vår totala användning.
Tips på vad du kan göra
1. Använd el vid rätt tidpunkt på dygnet. Tvätta, diska och ladda elbilen när elanvändningen i samhället är som lägst – mitt på dagen. Undvik att använda elutrustning när du sover eller inte är hemma på grund av brandrisker. Har du tvättmaskin eller diskmaskin i lägenheten, fyll dem väl och välj så låg temperatur som möjligt eller använd eventuellt ekoprogram.
2. Stäng av allt du inte använder. Släck lyset i de rum du inte använder just nu och stäng av apparater helt som står i standby-läge. Dra även ur kontakten till dator- och mobilladdare. Laddarna i sig drar inte så mycket ström, men om laddare sitter i hemma hos alla oss ger det ändå viss effekt.
3. Byt till LED-lampor. Har du gamla ljuskällor, som till exempel glödlampor hemma, drar dessa mer ström än vad dagens LED-lampor gör.
4. Sätt lock på kastruller och använd rätt storlek på platta. Använd lock på kastrullen när du kokar upp vatten på spisen, för ju snabbare det kokar, desto snabbare blir du färdig och desto mindre el har gått åt. Använd alltid en spisplatta som matchar kastrullen i storlek, eller koka upp vattnet i en vattenkokare som är mer energieffektiv.
5. Tina fryst mat i kylen i stället för i mikron. Om du vet att du har mat i frysen som du ska äta inom de närmsta dagarna – låt den tina i kylen så går det åt mindre energi för att värma upp den. En bonus är att den frysta maten tillför kyla till kylen.
6. Frosta av frysen och städa bakom. Temperaturen i kylen ska vara ungefär +5 och i frysen -18. Se till att regelbundet göra rent bakom kyl och frys så att luften kan cirkulera fritt. Frosta även av frysen minst en gång om året och se till att dörrar sluter tätt.
|
|