Här tar vi upp en rad frågor och svar – dels som du som hyresgäst kan ha inför enkäten och dels om projektet i allmänhet.
Varför får jag som boende frågor om resvanor?
Vi tror att resandet kommer att ske på ett annat sätt i framtiden. Och för att vi ska kunna utforma nya lösningar som passar flera vill vi veta hur du reser idag. Genom att fråga om resvanor får vi reda på vad som fungerar bra och vad som skulle kunna förbättras.
Hur vi reser påverkar hur vi mår och hur mycket tid som finns över till annat. Genom att förbättra möjligheterna till att resa hoppas vi kunna bidra till ett bättre klimat samt till att göra livet lite enklare och billigare.
Vad ska svaren användas till?
Dina och dina grannars svar blir en värdefull grund inför samtal och planering av nya tjänster och erbjudanden om mobilitet. Genom dina svar lär vi mer om hur resandet fungerar idag och hur det skulle kunna se ut i framtiden.
När och hur kan jag som boende ta del av svaren?
Dina svar kommer att vara helt anonyma. En sammanställning av svaren kommer att presenteras här på projektsidan på under hösten.
Vilka förändringar kan komma på Skvadronsbacken?
Vi ser att det finns stora möjligheter att erbjuda fler alternativ till ett resande som är bra för klimatet - och gör livet lite enklare och billigare. Exakt hur det ska gå till vet vi inte i dagsläget. Med svaren från enkäten och med stöd från forskningsprojektet vill vi utveckla nya tjänster som underlättar vardagen. Det kan handla om möjligheten att hyra bil eller lådcykel, tryggare utrymmen för cyklar och barnvagnar samt leveransboxar i kvarteret.
Påverkar projektet parkeringsmöjligheterna på Skvadronsbacken?
Om du idag hyr en bilplats hos Förvaltaren kommer du fortsatt ha den möjligheten. Vi tror samtidigt att nya resvanor kan frigöra ytor som idag används för parkering. Ytorna kan användas till andra aktiviteter som exempelvis bostäder, lek, odling eller avkoppling.
Vad betyder mobilitet?
Mobilitet betyder möjligheter till resande. Desto högre mobilitet desto större valmöjligheter att ta sig själv eller saker från punkt a till punkt b. Exempelvis kan bra cykelparkering, i nära anslutning till ditt hem, säker cykelparkering vid bussen, med täta bussavgångar som i sin tur stannar nära din arbetsplats, innebära ett smidigt sätt att resa. När du är rörlig och enkelt kan ta dig mellan olika platser –d et är bra mobilitet.
Vad är MoBo3?
MoBo3 är ett forskningsprojekt som finansieras av Energimyndigheten. MoBo står för ”Mobilitet och ”Boende” och 3an innebär att det här är del 3 av olika projekt. MoBo3 är namnet på forskningsprojektet som syftar till att förbättra boendes möjligheter till att bo bra och ha hög mobilitet.
Varför är Förvaltaren med i MoBo3?
Förvaltaren jobbar långsiktigt med att utveckla attraktiva bostadsområden samt klimat- och resurseffektiva tjänster. MoBo3 ger Förvaltaren möjligheter att tidigt delta i utvecklingen av mobilitet och boende i befintliga bostadskvarter. Som en stor fastighetsägare har vi ett särskilt ansvar för att skapa en hållbar framtid för Sundbyberg.
När kan förbättringarna börja märkas?
Så snart vi har sammanställt svaren från enkäten och genomfört planerade workshops med hyresgäster kan vi ta fram förslag på förbättringar för resande. När det blir vet vi inte riktigt än. Forskningsprojektet pågår fram till 2022 så att inom ett par år kommer man att märka av förbättringarna.
|