Artikel från decembernumret av vår kundtidning i Mina kvarter.
Storskogen i Sundbyberg är mer än bara hus – här möts lantbrukets rötter, 50-talets folkhemsideal och en gnutta Hollywoodglans. Följ med genom historien om Storskogens utveckling.
En gång i tiden användes marken runt Storskogen huvudsakligen som jordbruks- och skogsmark. Det var när urbaniseringen tog fart på 1940-talet, som man började planera för den bebyggelse som skulle komma att definiera området. Målet var att skapa en plats där människor kunde leva nära naturen men samtidigt ha tillgång till stadens bekvämligheter.
SMAK AV FOLKHEMSLYX
Vid 1950-talets början är bostadsbristen utbredd i Sverige. Folkhemsidealet ligger i tiden liksom viljan att bygga ett tryggt och jämlikt samhälle för alla. Bygget av Storskogen påbörjas vilket blir Förvaltarens första stadsbyggnadsprojekt. Snart kommer så kallade smalhus– mindre byggnader med två–tre våningar anpassade för att smälta in i terrängen – på plats. Stadsbilden kompletterades också med stjärnhus, en form av flerfamiljshus med tre till fyra våningar.
Den halvcirkelformade byggnaden som sträcker sig från Friluftsvägen 4–26 till Skogsbacken 13–33 blev senare områdets hjärta. Byggnaden, som är q-märkt, ägs än i dag av oss och är ett tydligt minnesmärke över Storskogens arkitektoniska arv. Vid uppkomsten kallades den för ”korven”, eller ”falukorven” i folkmun. Med huvudarkitekt Carl-Evin Sandberg i spetsen stod 1 100 nya lägenheter klara 1958. De var utrustade med både toalett och dusch, en riktig lyx för många familjer som tidigare bott trångt.
HOLLYWOODGLANS RUNT HÖRNET
Under den här tiden var Storskogen granne med mytomspunna Filmstaden i Råsunda – Sveriges Hollywood. Ungdomarna i Storskogen hade första parkett till filminspelningarna, där ett enkelt nätstängsel var allt som skilde de två områdena åt. Några av filmerna som delvis spelades in här var Ingmar Bergmans ikoniska film ”Det sjunde inseglet” (1957) samt Hasse & Tage-komedin ”Att angöra en brygga” (1965). Filmstadens närhet bidrog till att ge området en unik charm och ett levande kulturarv som än i dag påverkar Storskogens identitet.
STORSKOGEN I NUTID – EN LEVANDE TIDSKAPSEL
Storskogen är fortfarande en omtyckt och trivsam stadsdel i äkta funkisstil. De gamla ekarna, som stått här i sekler, påminner om områdets långa resa – från lantbruk och småbruk till en modern stadsmiljö. Här trivs de boende så bra att många bor kvar i decennier, vilket ger en låg omflyttningstakt. En stadsdel kan väl knappast få ett bättre betyg?
|