På lördag (25 november) infaller Orange Day - FN:s dag mot mäns våld mot kvinnor. Då uppmanas hela världen att uppmärksamma frågan och manifestera mot våldet. Tillsammans kan vi göra skillnad genom att agera vid oro för att någon far illa.
Varje år dödas i Sverige cirka 16 personer av en person de har eller har haft en relation med, majoriteten är kvinnor. Många barn växer upp med våld, psykisk ohälsa eller missbruk. Mycket sker i hemmet, som borde vara den tryggaste platsen på jorden.
Som fastighetsbolag har vi upparbetade rutiner för att upptäcka, anmäla och motverka våld i hemmen – inte minst genom vårt bosociala team. I samband med Orange day har vi nyligen haft besök av socialtjänsten för kunskapsutbyte.
— Vi vet att hemmet inte är en trygg plats för alla och därför är det viktigt att vi fortsätter prata om ämnet, både bland medarbetare och hyresgäster. Att visa omtanke och vågar agera vid oro kan vara livsviktigt, säger hållbarhetsutvecklare Anna Degerfeldt.
Om du känner oro för att en granne far illa är budskapen:
- Ring på dörren. Fråga hur det är eller be att få låna socker. Ta hjälp av en granne om du vill. Du behöver inte stå kvar efter att ha ringt på.
- Ring Polisen. Kontakta alltid polisen vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.
- Vid oro för barn: kontakta Socialtjänsten på telefon 08-706 80 00. Du kan vara anonym.
heja på grannen och må bättre
Forskning visar att relationer mellan grannar är betydande för såväl välmående som känslan av trygghet.
— Det kan verka litet, men att börja med att heja på varandra i trappuppgången är en bra start för ökad trygghet och trivsel. Det är alltid bra att ha en granne att vända sig till om du behöver hjälp med något eller om något händer, säger Anna Degerfeldt.
mer om orange day
Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor. 25 november – Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999.
Källa: UN Women Sverige: Orange Day - bidra till UN Womens arbete - UN Women Sverige
OM DU VILL PRATA MED NÅGON
Socialtjänsten i Sundbyberg erbjuder stöd och hjälp inom en rad olika frågor. Exempelvis om du: har funktionsnedsättning, ekonomiska problem, bekymmer med barnen, relationsproblem i familjen, missbruksproblem eller är utsatt för våld i nära relationer. Du kan få stödsamtal eller rådgivning om du är orolig över en granne eller familjemedlem och undrar vad du ska göra.
Hör av dig till Socialtjänstens växel på telefon 08-706 80 00. Här finns mer info om våld i nära relationer: sundbyberg.se/vinr
Det finns många organisationer som erbjuder stöd och samtal. Här har vi samlat några som du bland annat kan nå via telefon.
Nationella Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50 BRIS, Barnens rätt i samhället: 116 111 Kvinnojouren i Sundbyberg: 08-684 228 28 Stjärnjouren (Sundbybergs trans- och tjejjour): 08-628 76 10 Välj att sluta (om du vill förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende): 020-555 666 Brottsofferjouren i Västerort: 116 006 Mansjouren: 08-30 30 20
|