Genom alla tider har konsten varit viktig för människan, och utgör en viktig del av det gemensamma kulturarvet. Vi tar vårt ansvar och bidrar till gemenskap, trivsel och stolthet. Ta chansen att möta våren under en sinnlig upptäcksfärd genom bland annat Rissnes alla gårdar – ett trevligt äventyr för såväl liten som stor.
”Konsten har ett eget värde med sitt unika innehåll, som inte alltid kan fångas i ord. Den har en särställning i att spegla samtiden och kan vara betydelsefull för de människor som lever och vistas i staden. Konstens värden är inte alltid mätbara eller lönsamma på kort sikt”.
Dessa vackra ord går att finna i Sundbybergs konstpolicy, som också lyfter att vi genom den offentliga konsten kan skapa en känsla av samhörighet och ge vår stad karaktär.
På Förvaltaren har vi i många år värnat om traditionen av konst runtom i våra områden. Vid alla större renoveringar och nybyggen (över 25 miljoner) investerar vi en procent av produktionskostnaden i någon form av konstverk. Alla verk är unika, och tas noggrant fram för att passa respektive fastighet och område.
En levande närmiljö att vara stolt över
Tina Ottosson jobbar huvudsakligen som projektsamordnare på vår projektavdelning, men har även den ärofulla rollen som konstansvarig:
– Vi vill att du som bor hos oss ska må bra och ha det trivsamt omkring dig, säger hon. Därför tycker vi att konst nära hemmet är viktig, då den kan bidra med både gemenskap, trivsel och stolthet. Du får en levande närmiljö.
Just nu jobbar vi med ett konstprojekt på gårdarna vid vår stora renovering på Götgatan 14–18 i centrala Sundbyberg.
– Konstverket kommer bland annat att utgöras av lysande ”månträd”, förklarar Tina, som kommer att kunna ses även nerifrån den vältrafikerade Tulegatan.
Målning eller grill – allt är möjligt!
Vi jobbar också med förberedelser för våra andra pågående och kommande renoveringar. Tina säger, att det är viktigt att tänka utanför boxen i alla konstsatsningar, och först och främst se till platsen eller huset där verket ska placeras.
– För konst innefattar ju så mycket, säger hon entusiastiskt. Det kan vara allt från en traditionell tavla på väggen – till en grill, som vi faktiskt har installerat på Järnvägsgatan. Det är roligt att öppna upp möjligheterna för vad som är lämpligt för just den aktuella fastigheten.
Rissne – ett konstkapitel för sig
Rissne utvecklades under 80-talet och Förvaltaren byggde då drygt 3 000 lägenheter här. Området växte fram som en grön, skön oas med en blandning av höga och låga hus. Runt husen breder gårdarna ut sig och bildar en personlig trädgårdskänsla.
Vår dåvarande vd, Per Nordesjö, strävade med stöd av affärsidén efter att erbjuda sundbybergarna ”goda hem”. Och goda hem innefattade ett självklart utrymme för skönhet och konst i närmiljön. Det utmynnade i ett mycket omfattande konstprojekt, som du kan njuta av än i dag.
Demokratisk konst för alla
I Rissne valde vi att sprida ut konsten över hela området, för att den skulle vara demokratisk och komma alla till gagn. Rissne räknas faktiskt som en av Sveriges största skulpturparker, med ett sextiotal skulpturer skapade av 12 kända konstnärer införlivade. Varje gård och område har sina egna skulpturer – ibland stora och tydliga, ibland små och nästan dolda av lövverk – vilket gör dem till en trevlig upplevelse att gå runt och upptäcka. Även för barnen, som likt en skattjakt kan leta rätt på konstverken. Vem av er hittar först till näbbmusen?
|